10 законопроекта на Министерството на правосъдието са внесени в 49-ото Народно

...
10 законопроекта на Министерството на правосъдието са внесени в 49-ото Народно
Коментари Харесай

Антикорупция и разследване на обвинител №1: Какво предлага Министерството на правосъдието на НС

10 законопроекта на Министерството на правораздаването са импортирани в 49-ото Народно заседание.

Сред тях са антикорупционният закон, пакетът от промени в Наказателно-процесуален кодекс и Закон за правосъдната власт, въвеждащи ефикасен механизъм за следствие на основния прокурор, законът за персоналния банкрут, промени в Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест и в Наказателния кодек.

Според мен всички страни членки споделят общо виждане за това какво значи и изисква доверието за съблюдаване на върховенството на закона, сподели Коен Ленартс

Министерството предлага въвеждането на механизъм за търсене на наказателна отговорност на основния прокурор и неговите заместници. Дебатът по тази тематика стартира в предходното Народно заседание, само че не се стигна до дефинитивно гласоподаване.

Внесох законопроекта в първия вероятен миг, съобщи служебният министър на правораздаването

В промените в Наказателния кодекс се предлага отпадането на квалифицирания симптом за  засегнатост и клюка на „ длъжностно лице “, както и да се вкара опция за освобождение от наказателна отговорност против налагане на административна глоба.

Чрез измененията в Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест се предлага въвеждането на двуинстанционен правосъден надзор на заповедите, издадена от прокурор, както и изговаряне на съд за задържането на лицето при довеждането му в България.

От Министерството на правораздаването реагираха със поръчка за незабавна смяна на законодателството

В Закона за противопоставяне на корупцията ще се предложи основаването на комисия с проверяващи пълномощия, която ще се занимава единствено с прояви на корупция измежду висшия ешелон. Петимата членове на комисията ще бъдат избирани от Народното събрание, двете висши съдилища, един от тях ще назначава президентът.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР